Головна » 2015 » Березень » 27 » Гурток «Юні садівники»
07:38
Гурток «Юні садівники»

У М-Погорілівській школі-інтернаті працює гурток «Юні садівники». 

Він розрахований на роботу з учнями старшого і середнього шкільного віку, а з другого боку гурток спрямований  на забезпечення широкої популяризації садівництва серед дітей і молодшого шкільного віку.

Садівництво важлива галузь сільськогосподарського виробництва а також наука, що вивчає походження та закони росту, розвитку і розмноження плодових, ягідних і декоративних рослин. Садівництво поділяють на власне садівництво, або плодівництво, ягідництво, цитрусівництво, виноградарство, субтропічне і тропічне садівництво, розсадництво, декоративне садівництво.

Відродження садівництва на сьогоднішній день є однією із основних проблем становлення сільського господарства в Україні. І саме ті, хто займається на наших гуртках, повинні вивести садівництво з кризи. На даний час загальна площа садів України вже на рівні 1913 року.  Водночас виробництво плодів і ягід Голландії  на одну людину становить 150 кг., в усіх розвинутих країнах – понад 100 кг., тоді, як у нас,  в Україні, останніми роками сягає лише 22 кг. Такою статистичною викладкою хотілося б привернути увагу до актуальності садівництва і гурткової роботи за даним профілем.

Всього українськими селекціонерами – плодоводами створено більше 1370 сортів плодових і ягідних культур. Станом на 2004 рік в Реєстр сортів рослин України занесено 258 сортів плодових, ягідних, горіхоплідних і субтропічних культур української селекції, або 58,5 %  від всіх сортів, рекомендованих для розмноження і вирощування в Україні (441 сорт).

Учні школи використовують інтенсивні екологічно чисті технології вирощування  плодів та ягід, захист саду, зберігання та переробка плодоягідної продукції. Значна кількість гурткового часу присвячена індивідуальній практичній роботі юннатів, тематиці та методиці дослідницької роботи. 

 

Основними завданнями гуртка є:

  • оволодіння сучасними технологіями вирощування плодово-ягідних культур, методами одержання врожаїв, вирощування високоякісного посадкового матеріалу;
  • залучення до експериментально-досліднийької роботи з садівництва;
  • закладання плодових садів, шкілок, розсадників у школах, позашкільних закладах на присадибних і дачних ділянках.

Ефективними в роботі гуртка с екскурсії в сади громадських господарств, лабораторії науково-дослідних закладів, творчі зустрічі з вченими-агрономами, садівниками-фермерами, що сприятиме профорієнтації гуртківців.

В рамках гуртка традиційною формою роботи є також Свято врожаю у вигляді помологічної виставки, де гуртківці починають знайомство з садом і в подальшому демонструють результати своїх дослідницьких робіт.

До гурткової роботи юних садівників бажано залучати їхніх батьків — це сприятиме вирішенню питань трудового виховання та профорієнтації підростаючого покоління.

Переглядів: 774 | Додав: SerVic | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]